« Föregående | Följande »

Björneborgs Lucia

 

Luciatraditionen i Björneborg

Luciafirandet i vårt land är i högsta grad en finlandssvensk tradition. Också i Björneborg har Luciafirandet stolta traditioner. Redan på 1950-talet ordnades Luciafest som ett samarbete mellan BSS och Svenska klubben i Björneborg. Lucia och hennes följe har valts bland eleverna i BSS.

Eetunaukio

På 90-talet utvidgades Luciafirandet ytterligare så att Lucia uppträdde på Eetunaukio mitt i staden. År 2006 inleddes traditionen med att Lucia kröntes på scenen vid Eetunaukio. Lucia fick en varm päls och färdades i hästkortege genom staden. Ett unikt handgjort Lucia-smycke designades, vilket Lucia varje år får som minne.

Keski-Pori kyrka

Eftersom det är svårt att förutspå vädrets makter under Luciadagen beslöt vi år 2012 att Luciakröningen ska ske i Keski-Pori kyrka. Kröningsfesten i kyrkan är varje år lika stämningsfull och fin. Luciamammorna Susanne Blomquist och Petra Sundvik övar in ett Lucia-program som Lucia med tärnor uppträder med i kyrkan. Kröningsfesten brukar vara välbesökt. Ca 400 personer kommer för att njuta av det stämningsfulla programmet. Efter kröningen färdas Lucia i hästkortege genom staden. Luciafest ordnas antingen i Mikaelsgården eller i skolan och programmet riktar sig till de yngre barnen och alla med barnasinnet i behåll!

Lucia med tärnor sprider varje år ljus och värme på sjukhusets bäddavdelningar och Lucia besöker ofta olika skolor, speciellt Kaarisillan koulu. Ytterligare uppträder hon ofta på pensionärernas jullunch och Porin Nuorkauppakamaris julfest för stadens alla ettor i idrottshuset.

Björneborgs Lucia 2020

Lucia år 2020 Nelli Vihtalahti

Välkommen på luciakröning online!

Tyvärr kan vi inte ta publik till kyrkan men på söndag 13.12 kl. 13.30 kan du ändå följa med luciakröningen live från Keskipori kyrka.

Välj ett av följande sätt:

1. Klicka på länken: Kröning av Björneborgs Lucia 2020

2. eller se direkt på BSS facebook sida

3. eller se på Satakunnan Kansas digisidor, ifall du prenumererar.

Björneborgs lucia 2020 är  Nelli Vihtalahti.  Nelli är 17 år och studerande i 2G i BSS gymnasium.

  

 

Björneborgslucia 2020 är Nelli Vihtalahti

Luciaröstningen är avslutad och vi har fått ett resultat. Årets Björneborgslucia är 17-åriga Nelli Vihtalahti. 

Lucia 2020 STREAMAS, tyvärr ingen publik i kyrkan. 

Söndagen 13.12. kl. 13.30 kröns Björneborgs lucia i Keski-Pori kyrka.

I år sker kröningen tyvärr UTAN PUBLIK

 

Men bästa vänner! Den goda nyheten är att ni trots allt inte går miste om den stämningsfulla kröningsfesten. BSS tidigare styrelseordförande, VH Mikael Illman kröner årets lucia och Björneborgs svenska samskolas studerande bjuder på musikunderhållning.
Kröningsfesten kommer att STREAMAS så att ni kan följa med var än ni befinner er!

Björneborgs Lucia 2018

Lucia 2018 år  Alexandra Joukanen

Björneborgs Lucia 2017

Lucia 2017 är Emma Niemi

 

 

SVENSKA KLUBBEN I BJÖRNEBORG

Eteläranta 10
28100 Björneborg

klubben@bjsk.fi
 


Information om cookies (kakor)